2021-04-05 10:49:36 银行招聘考试网 文章来源：吉林华图
Tech Tencent Holdings Ltd has announced that it will fully open up its big data platform and machine learning technology in a move to build a “sharing economy” based on cloud services. Enterprises will be able to use a set of big data analysis tools developed by Tencent, helping them gain a better understanding of their clients and improve their products.
The Shenzhen-based internet giant, which owns instant messaging tools QQ and WeChat, has years of experiences storing and analyzing huge amounts of data. The opening of its core technologies is part of the company’s efforts to develop cloud services, an area which many other big companies including Alibaba and Baidu are also tapping into.
“Development of a sharing economy is closely related to cloud services,” said Ma Huateng, chairman of Tencent. “Like transportation, accommodation and many other areas, cloud services are also a kind of sharing economy.” He said cloud computing has become one of the key areas Tencent focuses on, and the company is dedicated to opening its IT resources and technological capabilities to outsiders. “In the past, enterprises were only users of internet technology. Now, as they engage themselves in the cloud, they are becoming a part of the internet ecosystem,” Ma said at the 2016 Tencent Cloud Summit held in Shenzhen this week.
Cloud technology has achieved greater importance in recent years as more and more Chinese enterprises integrate themselves deeper with the internet. However, it remains difficult for companies, especially smaller ones, to build their own data center because it involves large capital investment and a waste of resources, said Dowson Tong, senior executive vice-president of Tencent. Cloud services help enterprises get access to more resources while reducing their operating costs, Tong said.
According to the 2016 Internet Trends reports, services provided by Tencent are the most commonly used by Chinese internet users. More than 50 percent of their time on the internet is spent on Tencent services. “We are not offering cloud services as a separation business. Instead, it is a part of Tencent’s entire strategy. Enterprises will be able to get access to all Tencent platforms by using its cloud services,”Ma said.
1.What is Tencent’s purpose of opening up the big data platform? ( )
A. To help enterprises gain a better understanding of their clients and improves their products
B. To store and analyze more data
C. To develop cloud services
D. To become a part of the internet ecosystem
【答案】A。细节题。原文第一段的最后一句话可以得出，“enterprises will be able......, helping them gain a better understanding....)，所以答案选A。B项：“为了储存、分析数据”;C项：“为了发展云服务”;D项：“为了成为互联网生态系统中的一部分”。只有A项符合题意，故答案选A。
2.The phrase “tap into” in paragraph 2 is in closest meaning to ( ).
A. Specialize in
B. Make use of
C. Dig into
D. Break into
【答案】B。猜词题。根据原文an area which many other big companies including Alibaba and Baidu are also tapping into，A项：专修、专攻;C项：挖掘、钻研;D项：闯入、打断。根据原文语境，B项更符合，故答案选B。Tap into意为“开发、利用”。所以答案选B。
3.What is the writer’s attitude towards cloud technology? ( )
【答案】A。态度题。根据原文倒数第二段“cloud technology has achieved greater importance in....However, it remains difficult for....”，可知cloud technology既有好处，又有坏处，所以作者的态度是中立的。答案选A。B项：积极的;C项：消极的;D项：鼓舞人心的。所以答案选A。
4.Which of the following statements is true according to the passage? ( )
A. Smaller companies fail to build their own data center
B. Cloud technology is widely in every Chinese enterprise
C. Tencent is offering cloud services as a separate business
D. Cloud services slightly increased the operating costs
【答案】A。是非题。B项错在every Chinese enterprise，过于绝对;腾讯并没有把云服务作为一个separate business，C项错误;D项根据原文倒数第二段Cloud services help enterprises get access to more resources while reducing their operating costs, Tong said，应该是reduce，不是increase，错误;所以答案选A。
5.What’s probably the title of this passage? ( )
A. Tencent’s efforts to develop cloud services
B. Cloud technology
C. Cloud services help enterprises get access to more resources
D. Tencent opens up big data platform to boost sharing economy